Budynek firmy BMJ: czarujący blask stali powlekanej Irysa® w połączeniu z prostotą płyt warstwowych Promisol®

Budynek handlowy firmy BMJ w Bouaye we Francji olśniewa swoją elewacją. Płyty warstwowe Promisol® z powłoką organiczną Irysa® Butterfly przyciągają wzrok ciągle zmieniającymi się kolorami w zależności od kąta padania światła.

Szczegółowe informacje

Sukces stali Irysa®

Od momentu wprowadzenia na rynek  linii produktów Irysa® z ich opalizującymi wykończeniami, sukces tej gamy był ciągły. Oprócz zalet technicznych, ta "żywa" stal nasycona jest urokiem, przyciągających wzrok, optycznych złudzeń.

Czarujące połączenie

Ta wstępnie malowana powłoka organiczna ArcelorMittal o dwóch różnych kolorach składa się z kilku warstw perłowych pigmentów. Pozwalają one stworzyć elewację mieniącą się kolorowymi refleksami.

W zależności od kąta i kierunku padania światła, oraz punktu, z którego jest oglądana, kolor zmienia się jak kameleon i mieni jak bańka mydlana, nadając życia elewacji.

Stal powlekana dla "żywej" architektury

Oprócz swoich zalet estetycznych, Irysa® oferuje:
•    lepszą ochronę przed erozją dzięki grubszemu podkładowi
•    zwiększoną odporność na promieniowanie ultrafioletowe
•    bardzo dobrą odporność na warunki atmosferyczne przy opadach deszczu

"Motyl" w centrum uwagi Bouaye

Płyty warstwowe Promisol®S 1000 mm, zastosowane w tym projekcie, zostały zainstalowane poziomo i pokryte powłoką Irysa® Butterfly. To pokazuje, że atrakcyjna elewacja może zostać wykonana ekonomicznie (w krótszym czasie, przy montażu wymagającym mniejszej ilości mocowań w porównaniu do systemów o podwójnych ściankach), przy jednoczesnej optymalizacji izolacji termicznej.

Dzięki podwójnemu połączeniu ze specjalnym uszczelnieniem, panele te spełniają wszystkie wymagania termiczne określone przepisami i zapewniają doskonałą szczelność. Wreszcie paleta kolorów i możliwe do uzyskania efekty kolorystyczne umożliwiają nadanie elewacji "ostatniego szlifu", jakiego szukamy.

Szczegóły projektu

  • Bouaye
  • Francja
  • 2018
  • Architekt:
    Pascal Penneau
  • Zdjęcia:
    ©Christophe Pit
  • Tekst: ArcelorMittal Arval, Constructalia