Hairplan®: wysokiej jakości materiał i kolorowa elewacja w przypominającym piramidę kompleksie mieszkaniowym Quadr'îLe De Nantes

Projekt o nazwie „Quadr'île de Nantes” obejmował budowę nowego obiektu w kształcie piramidy, oferującego 113 apartamentów i parking dla mieszkańców, a także zamianę starego parkingu w przestrzeń komercyjną. Dzięki estetyce paneli Arval Hairplan 300 i perforowanego Hairplan Déco fasada monolitycznego budynku zmienia się przez cały dzień.

Szczegółowe informacje

Obiekt „Quadr'île de Nantes” znajdujący się na niewielkiej wysepce powstałej na Loarze, w centrum miasta, otacza woda i zieleń. Stanowi on część miejskiego planu reorganizacji przestrzeni, którego celem jest stworzenie wysokiej jakości miejsc do życia dla mieszkańców miasta.

Nowy budynek mieszkalny wzniesiono na tylnej części działki z obiektem z 1989 roku, który w przeszłości pełnił funkcję parkingu i salonu samochodowego, definiując krajobraz wyspy Nantes. Budynek odrestaurowano, zamieniając go w centrum handlowe z parkingiem na parterze, i włączono do projektu Quadr'île.

Monolityczna rzeźba budynku

Nowy budynek mieszkalny, który zaprojektowało lokalne biuro architektoniczne - Barré-Lambot – jest stworzony na wzór monolitycznej rzeźby, która z każdej perspektywy wygląda inaczej. Z trzech stron przypomina piramidę, gdyż na fasadzie umieszczono zwężające się trójkąty, natomiast z ostatniej strony jego konstrukcja ma formę czworokąta, tworząc wyjątkową sylwetkę. Obiekt wyróżnia się swoim niecodziennym kształtem i elewacją oraz zachowaniem harmonii z otoczeniem. 

Nowy budynek oferuje 113 apartamentów różnej wielkości (wyposażonych w 1 do 5 sypialni), otaczających wewnętrzny ogród. Oprócz 82 mieszkań własnościowych w obiekcie znajduje się również 31 apartamentów włączonych do Społecznego Programu Mieszkaniowego. Wszystkie okna mieszkań wychodzą na południe lub zachód. Kompaktowość tej 9-piętrowej piramidy rekompensują wewnętrzne ogrody i alejki, przez które światło dociera do serca budynku.

Stalowa elewacja firmy ArcelorMittal: wysokiej jakości materiał i kolorystyka

Kluczowym punktem koncepcji architektonicznej była monolityczna struktura fasady budynku. Podkreślenie nowoczesnej i niepowtarzalnej linii obiektu było możliwe dzięki opracowaniu gładkiej fasady w unikalnym kolorze: we wgłębieniach zastosowano ciemniejsze barwy, natomiast ogród jest rozświetlony przez wewnętrzną fasadę w jaśniejszych tonach. Metaliczny blask odbijającego się światła zmienia się wraz z upływem dnia

Do wykonania elewacji architekci posłużyli się stalowymi panelami elewacyjnymi Hairplan 300 marki Arval ArcelorMittal, dostępnymi w szerokiej palecie kolorystycznej „Colorissime”. Dzięki temu możliwe było osiągnięcie założonego efektu wizualnego: fasadę zewnętrzną obłożono panelami Haiplan z powłoką „Intense” o grubości 60 micronów, w kolorze „Brąz”, natomiast fasada wewnętrzna, od strony ogrodu, ma powłokę „Pearl” w kolorze „Złota Perła”.

Panele Hairplan 300 tworzą gładką i unikalną powierzchnię i są nowoczesnymi, wysoce zaawansowanymi technologicznie produktami, posiadającymi wiele zalet. Dzięki odpowiedniej długości tych paneli nie ma potrzeby ich docinania, co więcej pozwalają na precyzyjny montaż okien. 

Elewację parkingu samochodowego obłożono panelami Hairplan Deco - perforowaną wersją paneli Hairplan. Dzięki temu do parkingu dociera naturalne światło słoneczne i świeże powietrze gwarantujące odpowiednią wentylację.

Szczegóły projektu

  • Nantes
  • Francja
  • Architekt: 
    Barré-Lambot Architectes
  • 2014
  • Klient: 
    Groupe Gambetta
  • Wykonawca: 
    Quille construction
  • Zdjęcia: ©Philippe Ruault Photographe/Barré-Lambot Architectes, ©Arval by ArcelorMittal