Lekkie rozwiązania stalowe z belkami ACB® dla sali sportowej Uniwersytetu Marne-la-Vallée

Ze względu na słabe podłoże placu budowy, projekt wymagał lekkiego rozwiązania konstrukcyjnego. Konstrukcja nośna składa się z walcowanych na gorąco profili stalowych i stropów zespolonych, oraz ażurowych belek ACB®,  pozwalających na duże rozpiętości potrzebne dla hal sportowych. Wszystkie te produkty dostarczone zostały przez ArcelorMittal.

Szczegółowe informacje

Projekt

Projekt jest odpowiedzią na program zagospodarowania przestrzennego zainicjowany przez Uniwersytet w Marne-la-Vallée (Francja). Obiekt znajduje się na skrzyżowaniu dwóch osi. Pierwsza, Wschód/Zachód, nazywana osią ziemi, prowadzi z dziedzińca ufortyfikowanej fermy z Haute Maison, podczas gdy druga, Północ/Południe, przebiega wzdłuż ulicy Galilée.

Projekt przestrzega zalecenia Inwestora pozostawienia istotnej ilości roślin, rezerwując niezabudowaną część działki na ogród.

Działając w kontekście miejskim składającym się z wielkich brył, architekt zaproponował jednolitą i częściowo przeżroczystą elewację, która obejmuje całość wybudowanych budynków.

Dostęp do obiektu z parkingów odbywa się poprzez mostek dla pieszych, będący przedłużeniem osi ziemi. Istnieje duża różnica wysokości, około 3 metrów, pomiędzy dojściem od strony kładki na zachodzie, a ulicą Galilée od wschodniej strony obiektu.

Wąski korytarz wzdłuż całej długości tworzy elewację południową budynku. Ten bardzo wysoki korytarz przeszywają rytmicznie rurowe, białe słupy stalowe, podkreślając zakrzywioną formę elewacji. W tej przestrzeni jest usytuowany hall wejściowy oraz kilka pomieszczeń biurowych. We wnętrzu, szeroki, jasny korytarz łączy sale i oddziela budynek od pomieszczeń gospodarczych, wychodzących na południową elewację. Pomieszczenia gospodarcze mieszczą przede wszystkim szatnie i prysznice, pomieszczenia magazynowe, biura itp.

Całkowita powierzchnia budynku wynosi 1.996 m² i składa się głównie z dwóch dużych sal: hali sportowej o powierzchni 840 m² oraz sali gimnastycznej o powierzchni 450 m². Centralnie na piętrze znajduje się sala do tańca o powierzchni 125 m².

Konstrukcja: Lekkość i duże rozpiętości

Konstrukcja nośna jest złożona z profili stalowych, pełnych lub ażurowych, lakierowanych na biało, o formie rurowej i w formie I.

Na południowej elewacji są rozmieszczone, zgodnie z siatką co 2,5 metra, okrągłe słupy o średnicy 139,7 mm. Szkielet wtórny powłoki mieści się pomiędzy tymi słupami. Siatka strukturalna pomieszczeń wynosi 5 metrów (Wschód/Zachód).

Belki ażurowe z otworami okrągłymi (ACB®) firmy ArcelorMittal mają rozpiętość 24,5 metra oraz wysokość konstrukcyjną 730 mm. Te bardzo lekkie belki (poniżej 100 kg/ml) są dostarczane na miejsce w jednym elemencie, już wygiętym odpowiednio do trzyprocentowego pochylenia zadaszenia.

Płatwie, również ażurowe, o długości 6 metrów, rozmieszczone co 2,5 metra, tworzą podparcie dla stalowych paneli dachowych typu Toitesco serii Arval. Całość jest usztywniona wiatrownicą po przekątnych na siatce we wszystkich kierunkach.

Światło wpada do pomieszczeń poprzez pasmo szyb w górnej części północnej elewacji i rozprasza się w pomieszczeniach dzięki belkom ACB®. W dolnej części umieszczono drzwi oraz okrągłe okna. Wykończenie wewnętrzne ścian wykonano z poziomych, drewnianych płytek, pomalowanych na biało i czarno. Zewnętrzna powierzchnia jest pokryta pionowymi drewnianymi listwami w kolorze naturalnym.

Stropy pomiędzy piętrami są stropami zespolonymi, wykonanymi z betonu i blach profilowanych Cofraplus serii Arval.

Projekt został zrealizowany w bardzo krótkim okresie czasu, dzięki procesom wytwarzania i montażu na sucho, co umożliwia zastosowanie stali. Ponadto jego lekka konstrukcja stanowi dodatkowy atut na działce o słabej nośności.

Szczegóły projektu

  • Champs-sur-Marne
  • Francja
  • Architekt
    Jean-Paul Bonnemaison
  • Kwiecień 2008
  • Klient
    Université de Marne-la-Vallée, UMLV
  • Biuro inżynieryjne
    BET PROJEX Coordination, BA
  • Wykonawcy
    Gagne (konstrukcje metalowe), Franki (fundamenty specjalne), Boyer; Lagrange; Cruard i CBC
  • Zdjęcia
    ©Jerome Fleurier