Centrum sportowe Nieuwehorne: stalowa elewacja imitująca okoliczne pola

W holenderskiej wiosce Nieuwehorne wybudowano nowoczesne centrum sportowe przeznaczone do uprawiania sportów zarówno pod dachem, jak i na świeżym powietrzu. Elementy jego fasady imitują otaczające pola i są wykonane z falistej blachy stalowej Frequence firmy ArcelorMittal w różnych odcieniach zieleni.

Szczegółowe informacje

Krajobraz jak patchwork

Projekt kompleksu sportowego stanowi połączenie centrum Nieuwehorne z otaczającymi je krajobrazami: polami w kształcie prostokątów w różnych odcieniach zieleni i o różnych rozmiarach, które są charakterystyczne dla tego obszaru, jednak trudno jest je dostrzec z poziomu gruntu. Ten patchwork można zobaczyć dopiero z okien samolotu, stąd też architekci ze studia Strategie Architecten zdecydowali się na pokazanie tej struktury wszystkim – w postaci fasady nowego Centrum Sportowego.

Zajęcia wewnątrz i na zewnątrz

Wejście do kompleksu to bryła z cegły, która mieści także szatnie oraz centrum młodzieżowe, a jej zaokrąglone krawędzie dosłownie prowadzą ludzi wokół budynku. Funkcjonalny i kompaktowy projekt budynku tworzy wyraźnie podzielony kompleks, po którym łatwo jest się poruszać.

Centrum sportowe składa się z hali do sportów uprawianych pod dachem, pawilonu z klubem tenisowym i kortami, boisk sportowych oraz trawiastej bieżni do joggingu.

Wzajemne powiązania sportów oraz budynku, aktywności wykonywanej pod dachem i na świeżym powietrzu, daje się odczuć w każdym miejscu. Osoby uprawiające obydwa rodzaje sportu korzystają z tego samego wejścia, które prowadzi do szatni, zaś po ćwiczeniach spotykają się ponownie w kafeterii na pierwszym piętrze. Roztacza się z niej piękny widok zarówno na instalacje pod dachem, jak i na korty tenisowe na powietrzu. Umożliwia dostęp na trybuny wewnątrz i na zewnątrz. Dzięki temu kafeteria stanowi centralny element łączący wnętrze i część zewnętrzną, widzowie oglądający takie sporty jak piłka nożna czy siatkówka mogą bez problemu udać się na kawę i nadal obserwować mecz.

Kafeteria i taras na dachu są skierowane na południowy-zachód, tak aby można było w pełni cieszyć się światłem i ciepłem słońca. Dzięki w większości oszklonym fasadom kafeterii, promienie słoneczne stanowią zimą źródło dodatkowego ogrzewania. Latem markiza zapewnia komfortową temperaturę. Chroni ona także przed deszczem, tak więc kibice nie muszą moknąć w trakcie opadów.

Główna część budynku

Główna część budynku to połączenie stali oraz drewna. Duże, wygięte belki w kafeterii i hali sportowej to wytaczane belki drewniane. Drewniana konstrukcja jest nie tylko nieszkodliwa dla środowiska, lecz zapewnia ponadto przyjemną, naturalną atmosferę. 

 

Zaangażowanie ArcelorMittal: budowanie długotrwałych budynków z minimalną koniecznością konserwacji

Elewacje, dach oraz piętra są szczelnie izolowane, tak aby zużycie energii w budynku było jak najmniejsze. Zielony, falujący dach przepuszczający światło ogrzewa hol, 2 turbiny wiatrowe zapewniają dodatkową energię dla kompleksu. Czujki ruchu kontrolują światło i wentylację w celu wyeliminowania strat energii. Fasada ze szkła i stali, cegły i drewniane belki wzbogacają projekt, lecz sprawiają też, że budynek jest odporny na uszkodzenia, ma długą żywotność i wymaga minimum konserwacji.

Stalowe elementy fasady wykonano z falistej blachy Frequence 25/115-9B i Frequence 18/76-13B z palety Arval firmy ArcelorMittal, dostarczonej przez ArcelorMittal Construction Netherlands. Są one pokryte odporną na korozję powłoką Hairultra w różnych odcieniach zieleni, z wykorzystaniem kolorów Tilia 4602, Reseda 4601 Malachite 4659 oraz Winebottle 4615.


Tekst: Strategie Architecten Oosterbeek i Constructalia

Szczegóły projektu

  • Nieuwehorne
  • Holandia
  • 2012
  • Architekt: 
    Strategie Architecten Oosterbeek
  • Klient: 
    Heerenveen Council 
  • Biuro inżynieryjne: 
    Pellikaan Bouw Tilburg
  • Zdjęcia: 
    Strategie Architecten & ArcelorMittal Netherlands