Panele ST powlekane w technologii Muralys®: spektakularna kolorowa elewacja Areny Montpellier

Ogromny równoległościan utrzymany w jasnej kolorystyce i zaprojektowany zgodnie z najnowszymi wymogami budynku wielofunkcyjnego: Arenę Montpellier pod względem architektonicznym charakteryzuje formalna prostota oraz spektakularna, kolorowa elewacja. Rozwiązania dotyczące okładzin i pokrycia dachu zostały dostarczone i opracowane wspólnie z Arval ArcelorMittal Construction France.

Szczegółowe informacje

Nowe wielofunkcyjne centrum położone w parku wystawowym Montpellier nadaje się do wielu zastosowań: może być wykorzystane jako teatr, hala sportowa, centrum wystawowe i kongresowe, scena koncertowa itp. Jako teatr oferuje miejsca dla 14 800 osób, w przypadku imprez sportowych może gościć 9 800 widzów, natomiast na cele wystawowe można zagospodarować aż 13 500 m2. Z takimi wymiarami Montpellier jest drugą największą areną we Francji, zaraz po Salle Omnisports w Paryżu-Bercy.

Budynek i jego charakterystyczna konstrukcja nie pozostawiają nikogo obojętnym. Przeciwnie, obiekt może mieć silny wpływ na emocje oraz być postrzegany jako wyzywający, a nawet agresywny. Reakcje oglądających są wywołane przez zastosowane materiały oraz kolory. Fiolet jest powtarzającym się motywem kolorystycznym na zewnątrz i wewnątrz budynku, natomiast kolor złoty w niektórych częściach wprowadza ciepło i redukuje agresywny efekt.

Arena jest oparta na prostokątnej konstrukcji zgodnej z wymaganiami klienta ENJOY Montpellier, który zlecił wykonanie prostego i praktycznego obiektu, który będzie można szybko przekazać do użytkowania. Zaskakującym elementem budynku jest skośna elewacja frontowa, która wyrasta nad holem wejściowym, tworząc jakby baldachim.

Wyścig z czasem

Jednym z największych wyzwań był krótki czas budowy: na konstrukcję Areny przeznaczono niecałe 2 lata. Prace rozpoczęto na początku 2009 roku, a ukończono je już 21 miesięcy później, we wrześniu 2010 roku, na pokaz organizowany przez ENJOY Montpellier.

Napięty harmonogram wymagał zastosowania efektywnych i ekonomicznych metod budowlanych, a przede wszystkim bliskiej współpracy i wyjątkowego zaangażowania wszystkich partnerów. Elewacja oraz dach mogły zostać ukończone zgodnie z planem dzięki profesjonalnej współpracy zespołu Arval ArcelorMittal oraz wykonawcy.

Elewacja frontowa – gigantyczny ametyst

Skośna, fioletowa elewacja frontowa jest wykonana z 2 588 paneli elewacyjnych ST, dostarczonych przez firmę Arval ArcelorMittal, ozdobionych w nowo opracowanej technologii Muralys®: na stalowe panele nadrukowano bez utraty ostrości łącznie 200 makrofotografii dwóch 50-kilogramowych ametystowych geod przywiezionych z Brazylii.

Zdjęcia pokrywają 4200 m2 powierzchni baldachimu i nadają budynkowi charakterystyczny fioletowy kolor.

Koncepcja i układ paneli elewacyjnych brały pod uwagę ewentualne ograniczenia wynikające z technologii produkcji, instalacji i projektu architektonicznego.

Zdjęcie zostało podzielone na 22 pliki robocze, które następnie zostały zamienione na 444 pliki gotowe do druku, aby opracować plan ich rozmieszczenia. W dalszym etapie 2 588 stalowych elementów ponumerowano według tego planu i zainstalowano na metalowej ramie.
Elewacje boczne bazują na panelach GlobalWall CIN 327 firmy Arval, zmodyfikowanych i dostosowanych do wymagań tego projektu: poszycie wewnętrzne składa się z perforowanych paneli Supportwall 400.90 P, warstwy izolacji akustycznej, metalowej ramy z giętych pod kątem 45º Z-profili, dwóch warstw izolacji termicznej, falistych profili stalowych Nergal oraz 20-milimetrowej kontra-ramy tworzącej wgłębienie.

Poszycie zewnętrzne również jest wykonane z paneli elewacyjnych ST, jednak w tym przypadku specjalny efekt uzyskano dzięki zastosowaniu różnych rozmiarów i kolorów: 3 różne długości paneli, 3 różne szerokości, 7 kolorów i 2 rodzaje grubości zmieniają południowo-zachodnią i północno-wschodnią elewację w spektakularną atrakcję wizualną: nierówna powierzchnia złożona ze 126 różnych paneli elewacyjnych tworzy cienie i odbicia światła.

Przy tym projekcie architekci zainspirowali się układem łusek pewnego podgatunku leszcza: różne kształty i kolory paneli przypominają wygląd tej ryby.

Instalacja solarna na dachu

Na dachu o powierzchni 19 000 m2 zastosowano kompleksowe rozwiązanie fotowoltaiczne. Ogniwa słoneczne są zainstalowane w systemie GlobalRoof, który – podobnie jak system GlobalWall – został dostosowany do potrzeb tego projektu. Wewnętrzna powierzchnia składa się z perforowanych blach Hacierba z izolacją termo-akustyczną, krytych blachą Hacierco, pokrytą dwoma warstwami sztywnej izolacji termicznej. Dach jest uszczelniony dzięki zintegrowanej hydroizolacji bitumicznej, gdzie na 280 krystalicznych panelach znajduje się 3 128 ogniw fotowoltaicznych, mogących wyprodukować do 519 kWh energii.

Prywatność i ochrona przed słońcem

Zaokrąglona bryła wyróżnia się na jednej z bocznych elewacji, między przeszkloną recepcją a przebieralniami. Firma ArcelorMittal Construction France opracowała specjalne rozwiązanie okładziny dla tej części, spełniające wymagania takie jak: ochrona przed słońcem i ochrona przed  widocznością z zewnątrz nie ograniczająca widoczności od wewnątrz.

Dlatego też zastosowano duże, pionowo montowane żaluzje z perforowanych blach trapezowych (Trapeza 8-125-25 B, 1 mm). Zgodnie z koncepcją kolorystyczną budynku i w celu uzyskania lepszej ochrony stali, blachy te zostały wstępnie pokryte po obu stronach powłoką o grubości 60μ w kolorze złotym Gold 6995.

Jeśli chodzi o perforację, okazało się, że idealnym rozwiązaniem jest typ R8 T12: składający się z otworu o średnicy 8 mm, z innym otworem odległym zaledwie o 12 mm od środka pierwszego, pozostawiając w ten sposób 40% powłoki przezroczystej.

Szczegóły projektu

  • Francja
  • Architekt:
    A+ architecture
  • 2006 - 2008
  • Klient:
    Enjoy Montpellier
  • Elewacje i pokrycia dachowe:
    Soprema Entreprises
  • Zdjęcia:
    ArcelorMittal Construction France