Okładziny stalowe ArcelorMittal w służbie nauki: Centrum Badawcze NeuroSpin

To zaawansowane technologicznie centrum badań rezonansu magnetycznego, zaprojektowane przez Vasconi Associes Architectes, znajduje się na południe od Paryża w Gif Sur Yvette i zostało zbudowane pod nadzorem Francuskiej Komisji Energii Atomowej CEA. Estetyczne stalowe rozwiązania Arval firmy ArcelorMittal - Arguin i Coque MD, zostały użyte do pokrycia części budynku.

Szczegółowe informacje

Centrum badawcze i jego misja

Projekt polegał na utworzeniu Centrum Obrazowania Neurologicznego Poprzez Jądrowy Rezonans Magnetyczny (NMR), wykorzystującrgo bardzo wysokie pole magnetyczne. Centrum to zrzesza ekipy naukowców bardzo wysokiego szczebla, których zadanie polega na przełamywaniu barier technicznych w obrazowaniu. Gości ono również badaczy z dziedziny neurobiologii i nauk kognitywnych oraz klinicystów, którzy będą korzystać z postępu metodologicznego w obrazowaniu. Centrum to zbiera w jednym miejscu działaczy metodologicznych i neurobiologicznych w celu lepszego zrozumienia funkcjonowania mózgu ludzkiego oraz zwierzęcego.

Architektura

Projekt tworzy liniową całość, składającą się z dwóch równoległych budynków, umiejscowionych po obydwu stronach centralnej nawy, z której rozchodzą się różne jednostki i dzięki której od razu stają się czytelne wszystkie ich funkcje. Ta "galeria" tworzy kręgosłup NEUROSPIN, oraz stanowi stałe miejsce spotkań różnych ekip badaczy. 

Budynek Wschodni, rozbudowany na trzech poziomach, zawiera strefę "bez cła" oraz strefę "z cłem" a także ich moduły laboratoryjne. Budynek Zachodni, rozbudowany na parterze, zawiera jednostki badań klinicznych oraz badań pre - klinicznych – oddzielnych, lecz silnie połączonych z poziomem techniki "cięzkiej"– i z zespołem "segmentów", których cały szereg nadaje silną tożsamość temu projektowi. Pokrycia dachowe poszczególnych segmentów centrum tworzą wielką sinusoidę. Z kolei amfiteatr umożliwia spotkania członkom konferencji międzynarodowych.

Taki rozmieszczenie ogólne "otwiera" części wspólne, moduły, biura i laboratoria naukowców na roślinność, podczas gdy poziom techniki ciężkiej, wymagający specyficznej obsługi, jest usytuowany tyłem do strefy logistycznej, istniejącej już wcześniej w obszarze CEA na zachodzie.

Powierzchnia użytkowa centrum badawczego wynosi 11.400 m², a powierzchnia całkowita - 24 000 m².

Budynek zachodni

Główny szkielet budynku zachodniego wykonany jest ze stali. Główne belki (IPE 240) są sklepione według linii sinusoidy, płatwie pomocnicze są proste i oddalone o około metr. Belki stropowe są pokryte tradycyjnym deskowaniem. Pokrycie jest wykonane z płyt ze stali nierdzewnej w arkuszach o szerokości 500 mm i o grubości 5/10, połączonych systemem rąbków stojących, o wykończeniu typu UGITOP 1.4301(304) wyprodukowanym przez ArcelorMittal Stainless Europe. Płytki są układane na wacie poliestrowej łączonej termicznie na szalówkach. Elewacja zewnętrzna budynku pokryto pełnym systemem modułowym Coques MD* (ARVAL produkcji ArcelorMittal) oraz metalowymi osłonami przeciwsłonecznymi.

Izolacja pomieszczeń zawierających wielkie magnesy jest rozwiązana za pomocą klatek Faradaya z grubych płyt stalowych oraz betonowego wspornika o wysokiej wytrzymałości. Ponieważ stal austenityczna jest amagnetyczna to jej zastosowanie nasuwa się w naturalny sposób.

Galeria

Galeria o 135 metrach długości i o 7,30 metrach szerokości tworzy oś centralną projektu i zawiera strefy dostępu. Ta bardzo jasna przestrzeń stanowi główne miejsce wymiany informacji pomiędzy naukowcami. Na jej krańcach znajduje się klinika i pomieszczenia dla zwierząt.

Stalowa konstrukcja składa się z belek typu Vierendeel, w odstępach co 2.50 m, dźwigających przeszklone ściany oraz elewację. Szyby są pokryte sitodrukiem, zapewniając w ten sposób ochronę przeciwsłoneczną.

Wewnętrzna elewacja galerii pokryto modułami ze stali perforowanej typu Coque MD* (3000mm x 1000mm). Wszystkie moduły z ukośnymi brzegami były wytwarzane pojedynczo po to, aby dopasować długość perforacji podłużnych i zachować w ten sposób zawsze ten sam pełny odstęp pomiędzy perforacją a brzegiem zagięcia modułu. Perforacje mierzą minimalnie 6,8 mm, a maksymalnie 197 mm. Pełna przestrzeń pomiędzy każdą perforacją poziomą wynosi 6,6 mm.

Budynek wschodni

Budynek wschodni składa się z trzech poziomów. Na parterze znajduje się audytorium, mogące pomieścić 140 osób, na poziomie drugim zlokalizowano bibliotekę CEA, a na ostatnim piętrze kilka sal konferencyjnych. Wschodnia elewacja jest całkowicie przeszklona i pokryta metalicznymi taśmami przeciwsłonecznymi.

Również we wnętrzach zastosowane są liczne elementy dekoracyjne ze stali: lada recepcyjna pokryta blachą ARGUIN Ets* (ARVAL) ze stali nierdzewnej szczotkowanej, balustrady, sufity (lakierowane zbiorniki ze stali perforowanej), klamki od drzwi, umywalki ze stali nierdzewnej etc. 

Project Information

  • Gif Sur Yvette
  • France
  • Architect:
    Vasconi Associes Architectes
  • 2006
  • Client:
    CEA Commissariat à L´Energie Atomique
    Direction des Sciences du Vivant
  • Engineering Firm:
    Green (structure)
    Sodeg (installations)
    ATEC (economy)
    Copibat
  • Contractor:
    Herve S.A.
    Laubeuf
    Chaput & Stabi Ciam
    Serrurerie Ruiz
    France Sols
    Axima
    SGFI
    Schindler
    Screg
  • Photographer:
    Ph. Ruault