Wieża Zero Newton®: zdobywanie przestrzeni dzięki Cofradal® i CoSFB

Projekt tego nowego minimalistycznego budynku w miejskim centrum wyspy Île de Nantes w Nantes, we Francji, narodził się ze spotkania architektów Anthony'ego Rio z Agence Unité i zwycięzcy konkursu Pritzker 2011, Edouardo Souto de Moura z agencji Souto de Moura. Wieża Zero Newton®, zainspirowana zarówno różnorodnością architektoniczną, jak i kulturową, jest wyjątkowym dziełem.

Szczegółowe informacje

Uwolniony z zatrzasku i obrócony

Architekci zaprojektowali ten elegancki obiekt architektoniczny, a następnie niejako "uwolnili" z zatrzasku i obrócili cały budynek nad parterem, aby zapewnić lepsze widoki i zaoferować użytkownikom budynku inne wrażenia.

Wymagająca nieważkość

Łącząc surowość z pionowymi liniami, wieża Zero Newton® wydaje się przeciwstawiać nieważkości dzięki konstrukcji wspornikowej, będąc jednocześnie budowlą imponującą i niejednoznaczną. Aby osiągnąć ten efekt, cała konstrukcja jest zawieszona na dźwigarach kratowych, wspartych na centralnym rdzeniu, na ostatnim poziomie, oraz na pozostałych wspornikach, wystających ponad poziom gruntu.

Zespolone belki stropowe ArcelorMittal tworzą dodatkową kondygnację

Zastosowanie zespolonych belek stropowych Cofradal® przyniosło 12% dodatkowej przestrzeni, porównując 28-metrową wieżę Zero Newton® z budynkiem o identycznej wysokości i powierzchni elewacji, zbudowanym standardową metodą konstrukcyjną. Usunięcie sufitów podwieszanych, co było związane z zastosowaniem zintegrowanego systemu stropowego CoSFB, obniżyło wysokości stropu do zaledwie 280 mm, zamiast zwyczajowej wysokości 650 mm.

Uzyskane w ten sposób 390 milimetrów na każdym poziomie zaowocowało zyskiem w postaci dodatkowych 3,12 metra, czyli dodatkowego piętra! Nawet przy dziewięciu kondygnacjach masa budynku jest o 40% mniejsza niż masa ośmiokondygnacyjnej konstrukcji betonowej. To z kolei, przekłada się na mniejsze wymagania w odniesieniu do fundamentów i całej konstrukcji.

Połączona sieć firm

Budynek składa się z parteru zawieszonego wokół patio, mieszczącego galerię sztuki, restaurację oraz recepcję główną, a także 2364 metrów kwadratowych powierzchni biurowej, gdzie swoje siedziby znajdą liczne firmy i start-upy.

Dla sprawnego utrzymania tej sieci firm została stworzona aplikacja do zarządzania powierzchniami wspólnymi oraz wszelkimi usługami w budynku Zero Newton.

Szczegóły projektu

  • Nantes
  • Francja
  • 2018
  • Architekt:
    UAPS + Marcel Smets
  • Architekt współpracujący:
    Edouardo Souto de Moura
  • Deweloper:
    SCI Kazoku
  • Instalcja:
    OMS Construction Métallique
  • Tekst:
    ArcelorMittal Arval, Constructalia
  • Zdjęcia:
    ©Agence Unité, ©V. Birarda/ArcelorMittal Construction