Nowa dusza za historycznymi murami: stropy zespolone Cofrastra® w muzeum Heidi Horten Collection

Schownay na wewnętrznym dziedzińcu budynku z okresu Gründerzeit, w centrum Wiednia, dawny budynek kancelarii arcyksięcia Fryderyka został przekształcony w prywatne muzeum. Jednakże by spełnić wymagania stawiane muzeum sztuki nowoczesnej, konieczna była znaczna adaptacja istniejącej konstrukcji. Za zachowaną fasadą budynku, przy pomocy konstrukcji stalowej i stropów zespolonych Cofrastra® 54S dostarczonych przez ArcelorMittal Construction, wybudowano od podstaw trzy poziomy nadziemne i jeden podziemny.

Szczegółowe informacje

Po udanej wystawie kolekcji kolekcjonerki sztuki Heidi Goëss-Horten w wiedeńskim Leopold Museum w 2018 roku pod tytułem "Wow!", arcydzieła artystki zostały na stałe wystawione i udostępnione publiczności w tym prywatnym muzeum. Budowa centralnie położonego obiektu, w całkowicie przeprojektowanym architektonicznie budynku z odpowiednim otoczeniem, dobiegła końca.

Od kancelarii arcyksięcia do muzeum sztuki nowoczesnej: architektoniczna zmiana projektu z efektem "Wow”

Wraz z nabyciem zbudowanego około 1914 roku budynku Stöckl, na wewnętrznym dziedzińcu budynku z okresu Gründerzeit, na rogu ulic Goethegasse i Hanuschgasse, Heidi Goëss-Horten zapewniła sobie historyczne miejsce w sercu Wiednia. Ta dawna kancelaria arcyksiążęca znajduje się naprzeciwko Pałacu Erzherzoga Albrechta (znanego jako Albertina) i w przeszłości mieściła już inne instytucje sztuki i kultury - ostatnio Muzeum Opery Narodowej. Nowe przeznaczenie budynku Stöckla na muzeum jednej z najważniejszych prywatnych kolekcji sztuki doskonale wkomponowuje się w sąsiadujący zespół parku Burggarten, Opery Narodowej i Muzeum Federalnego w Albertinie.

Ponad stuletni budynek nie spełniał jednak wymogów muzeum sztuki nowoczesnej. Wyjątkowa kolekcja sztuki, obejmująca znaczące dzieła znanych artystów z różnych epok, wymagał ciekawej architektury, odpowiadającej tej specyficznej funkcji. Projekt przygotowany przez architektów z biura next ENTERprise (tnE) przewidywał niezbędną przebudowę wnętrza budynku. W tym celu budynek został praktycznie rozebrany i rozbudowany w dół o poziom piwnicy.

Zachowano jedynie fasadę budynku Stöckl, która zamyka nowo wybudowane, niemalże swobodnie „pływające” poziomy wystawowe. Trzy piętra przesunięto względem siebie i obrócono. Ten nowy wewnętrzny podział stanowi kontrast w stosunku do klasycznej fasady i umożliwia nowe relacje przestrzenne wewnątrz muzeum i z jego zewnętrznym otoczeniem. Rezultat? Spektakularna architektura z efektem "Wow", która umiejętnie eksponuje tę słynną kolekcję sztuki.

Między starym a nowym: wyzwania budowlane

Obiekt wystawienniczy zaplanowany przez firmę Bollinger + Grohmann jest niezwykłym projektem z technicznego punktu widzenia ze względu na jego lokalizację i historyczny charakter projektu. Oprócz prawie kompletnego rozebrania budynku, istniejąca konstrukcja została całkowicie podpiwniczona, a fasada parteru została otwarta w jednym z narożników budynku i podmurowana, aby stworzyć przestronną strefę wejściową do muzeum. Nowa konstrukcja nośna opiera się zasadniczo na stalowych dźwigarach o maksymalnej wysokości 600 mm i rozpiętości do 20 m. Dzięki temu poszczególne powierzchnie wystawowe są rozpięte w sposób samonośny, a w pionie łączy je jedynie wolnostojąca klatka schodowa wykonana ze stali nierdzewnej. Skoncentrowane obciążenia nośne dźwigarów są przenoszone na podłoże budynku za pośrednictwem stalowych podpór, dodatkowych konstrukcji żelbetowych i głębokich fundamentów.

Konstrukcja stalowa, jak również montaż profili stropów zespolonych, zostały wykonane przez firmę Zeman & Co GmbH. W ścisłej współpracy z firmą ArcelorMittal Construction, jako producentem stropów Cofrastra®, szybko wyjaśniono kwestie statyczne i logistyczne, a dostawy dostosowano do harmonogramu budowy.

Cofrastra® 56S: dla lekkich i smukłych konstrukcji stropowych o licznych zaletach

Profil Cofrastra® 56S, wykonany ze stali ocynkowanej i powlekanej organicznie (tN=1,0 mm) z gładkim kołnierzem dolnym, służy jako szalunek do betonu wylewanego na miejscu budowy o rozpiętości od 1,65 m do ponad 2 m bez konieczności dodatkowego podparcia. Ponadto profil stalowy tworzy dolną warstwę zbrojenia, pochłaniającą momenty zginające konstrukcji płyty, która jest bardzo cienka - jej grubość wynosi 10 cm. Dzięki temu ciężar stropu wynosi poniżej 250 kg/m2 przy stosunkowo dużych obciążeniach własnych i użytkowych, wynoszących łącznie nieco poniżej 9kN/m2.

Blachy profilowane można kompaktowo układać w stosy, dzięki czemu można je sprawnie transportować na plac budowy w centrum miasta.

Ochrona przeciwpożarowa została zapewniona dzięki prętom zbrojeniowym umieszczonym w żebrach profili zgodnie z normą EN1994-1-2, bez konieczności podejmowania dodatkowych, czasochłonnych działań.

Montaż około 680 m2 profili stropowych w tym projekcie był w dużej mierze ręczny i niezależny od użycia ciężkiego sprzętu, co pozwoliło zaoszczędzić cenny czas pracy dźwigu oraz czas budowy.

Specjalna geometria "jaskółczego ogona" umożliwia odwracalny montaż instalacji technicznych budynku oraz zastosowanie sufitów podwieszanych, dzięki czemu strop zespolony pozostaje niewidoczny dla przyszłych widzów. Mogą się oni w pełni koncentrować na sztuce i poczuciu przestrzeni w nowym muzeum.

Szczegóły

Strop zespolony Cofrastra® 56S w tN=1,0 mm

  • Obciążenia: stałe obciążenia rozciągające - 2,7 kN/m2, obciążenia użytkowe - 6,25 kN/m2
  • Rozpiętość przęseł: od 1,65 m do 2,05 m, system dwuprzęsłowy
  • Grubość płyty: 10 cm
  • Zapotrzebowanie na beton: 90 l/m2
  • Ciężar płyty: 240 kg/m2

Szczegóły projektu

  • Wiedeń
  • Austria
  • 2022
  • Architekt:
    the next ENTERprise – architects
  • Biuro inżynieryjne:
    Bollinger + Grohmann
  • Wykonawca:
    Zeman & Co GmbH
  • Inwestor:
    Palais Goëss-Horten GmbH
  • Tekst:
    Christoph Radermacher, ArcelorMittal Construction
    Constructalia
  • Zdjęcia:
    Rupert Steiner, © Heidi Horten Collection
    Stephan Oláh, © Heidi Horten Collection
    © Zeman & Co GmbH

Szczegóły techniczne: