Przebudowa i powiększenie Centrum R&D ArcelorMittal w Avilés

ArcelorMittal i oddziały firmy zajmujące się sektorem budowlanym oraz badaniami i rozwojem, przeprowadziły przebudowę Centrum Rozwoju Technologicznego, które koncern posiada w Avilés (Asturia). Poprzez swój  wygląd zewnętrzny, budynek pokazuje główny, zorientowany na stal, charakter działalności firmy. Jest on przykładem tego, jak konstrukcja stalowa daje przestrzeni nowe życie, podnosząc jej jakość i komfort. 

Szczegółowe informacje

Koncepcja architektoniczna: Inside-Out

Znajdujące się tam Globalne Centrum Badań i Rozwoju ArcelorMittal wymagało powiększenia przestrzeni do pracy, co wynika ze wzrastającej w ostatnich latach liczby prowadzonych projektów i zatrudnienia nowych pracowników

Pomysł zaczerpnięto z sushi, znane jako Uramaki, to nietypowe sushi, w którym ryż jest na zewnątrz, a alga nori wewnątrz, owinięta wokół nadzienia. I stąd nazwa – roll inside out. Architekci postanowili wykorzystać tę koncepcję i zabawić się pojęciami „wewnątrz” i „na zewnątrz” (insideout), starając się połączyć Globalne Centrum R&D ArcelorMittal z miastem Avilés i równocześnie wyeksponować stal – materiał wytwarzany w fabryce (w tym mieście), który nie był widoczny w poprzednim budynku.

Budynek w całości wykonany ze stali

Stal to dominujący materiał widoczny w konstrukcji budynku. Pokrywa elewacje, schody, połać dachową i ma stanowić ciągłość koncepcyjną w odniesieniu do wiodącego światowego producenta stali i do Avilés, przemysłowego miasta, w którym odbywa się produkcja.

Nieruchomość, w której ArcelorMittal rozwija nowe, bardziej wydajne sposoby produkcji tego materiału, nawet przez swój zewnętrzny wygląd powinna komunikować, co jest głównym przedmiotem działalności firmy. Budynek zamienił się w pragmatyczny przykład architektury świadczący o tym, że stal może tchnąć nowe życie w przestrzeń, wygrywając dzięki komfortowi i jakości. Przy przebudowie ustalono kilka podstawowych kryteriów: podkreślonie bezpieczeństwa użytkowników nieruchomości, utrzymanie niskich kosztów, maksymalne wykorzystanie i zastosowanie własnych wyrobów ArcelorMittal. Rozwiązanie łączy Centrum R&D z miastem Avilés, a jednocześnie uwidacznia stal jako element budowlany na elewacjach i dachach. Wszystko to nadało zespołowi wyraźnej ciągłości.

Zrównoważona stal

Metalowe elementy w 100% mogą być ponownie użyte, a 70% z nich pochodzi ze stali z odzysku.

Projekt zakłada dwie główne koncepcje: w pierwszej kolejności odrestaurowanie przestrzeni, elewacji i funkcjonalności istniejącej nieruchomości, a następnie wzniesienie nowych pomieszczeń. 

Dzięki podjętym działaniom uzyskano dodatkowo 200 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej na nowe miejsca pracy dla badaczy i około 1000 metrów kwadratowych przeznaczonych na nowe laboratorium prowadzące prace nad dużymi projektami Centrum: inteligentną produkcją, biznesem, łańcuchem dostaw, energią, środowiskiem i recyklingiem. 

Te dwie koncepcje widoczne są w:

- Pokryciu budynku Centrum Rozwoju Technologicznego blachą z perforowanej stali:

Elewacja frontowa, na której dominowała cegła i beton, uzyskała nowe, metalowe oblicze. Obecnie dominującymi kolorami są barwy korporacyjne ArcelorMittal: ciemnoszary i pomarańczowy. W tym celu wykorzystano 2200 metrów kwadratowych blachy ściennej Arval Frequence 14.18, mikroperforowanej i lakierowanej antracytem 6798, montowanej na konstrukcji z rur o kwadratowym przekroju 100.100.3. 

Wnętrzne lobby przebudowano w taki sposób, by połączyć je z trzema kondygnacjami budynku. Oprócz tego zmodernizowano istniejącą salę konferencyjną oraz inne pomieszczenia. Łącznie wewnątrz budynku zmodyfikowano 1224 metrów kwadratowych powierzchni. Wykorzystano konstrukcję z kształtowników walcowanych, głównie HEA w rozmiarach 120, 200, 220 i 360 gatunku S275, blachy ścienne trapezowe Hacierba 1.500.90 SR i blachy Arval Chantilly 5.40 900 B/HB lakierowaną na pomarańczowo 3026.

- Budowie dwóch parterowych budynków obok Centrum Rozwoju Technologicznego:

Budynki, nazywane Open Office (Biura) i Finger Lab (Laboratorium), zostały pokryte 650 metrami kwadratowymi blachy z formowanej stali Arval Chantilly 5.40 900 B/HB, lakierowanej antracytem 6798

Open Office ma powierzchnię 125 metrów kwadratowych i obejmuje dwie sale konferencyjne, toalety i strefę odpoczynku. Jego konstrukcja składa się z kształtowników walcowanych, głównie IPE220 i HEA 120 w gatunku S275. Wykorzystano również blachy ścienne Hacierba 1.500.90 SR.

Finger Lab o powierzchni 112 metrów kwadratowych mieści laboratorium energii, środowiska i symulacji procesów oraz salę konferencyjną i pomieszczenia socjalne. Jego konstrukcja wykonana jest z kwadratowych rur o różnych przekrojach, do konstrukcji wykorzystano również płyty warstwowe.

Przebudowa objęła także parking, zwiększono liczbę miejsc, a także zagospodarowano strefy zielone, planując nową formę parkowania, bardziej dynamiczną i zgodną z działaniem Centrum.

Stal w liczbach

Wyroby stalowe wykorzystane przy budowie Centrum ArcelorMittal R&D Asturia:

  • 1270 m2 arkuszy blachyna wykończenia
  • 328 m2 blachy ściennej Hacierba 1.500.90 SR
  • 232 m2 płyt warstwowych
  • 3150 m2 blachy Arval Frequence 14.18 mikroperforowanej
  • 1022 m2 blachy Arval Chantilly 5.40 900 B/HB
  • 250 ton konstrukcji stalowej w gatunku S275


Tekst: Sergio Baragaño

Szczegóły projektu

  • Avilés - Asturia
  • Hiszpania
  • Architekt:
    [baragaño]
  • Biuro inżynieryjne:
    DeAcerO (structure)
  • Klient:
    ArcelorMittal
  • Zdjęcia:
    ©Mariela Apollonio