Refurbishment of Wroclaw Central Station with Cofrastra® composite flooring

The historical building of Wroclaw Central station, originally built in the 1850ies, was re-opened in 2012 after 2 years of extensive restoration and modernization. The result: a combination of the old and the new makes it one of Poland's most beautiful train stations. ArcelorMittal provided composite flooring for the renovation of the main building.

Detailed information

Built from 1855 to 1857, the Wroclaw Central Station was expanded in the late 19th and early 20th century due to the growth of the city. After being damaged in World War II, it was re-opened in 1945, but the repair works were not finished until 1949. More extensive repairing took place in the 60ies and 90ies of the 20th century.

In 2010 a complete renovation was started, a major investment of Polish Railway to make the station comply with modern standards of security and traveller comfort, maintaining and restoring the historic architecture. Part of the project was also the re-design of the public square in front of the station and the construction of an underground car park for more than 200 cars.

Main Building and platforms

The Neo-Gothic main building, originally designed by William Grapow,  has undergone a complete metamorphosis: On the one hand, its former glory and architectural beauty have been restored and brought back to life and on the other hand, modernity and HiTech have found their way into the station in order to convert it into a state of the art transportation hub: staircases, elevators, escalators, a new electronic announcement system and a security surveillance system were installed in the main hall, a new concept of space was created that makes it also accessible for people with disabilities.

In the western part of the hall, there is the tourist office, nine ticket counters and a wainting room, in the eastern part, the Railway Information Customer Service Centre and a VIP waiting room can be found. Vending machines and ATMs were set up for the travellers' comfort.

Apart from the main hall, the old station is full of beautifully decorated historical rooms that have been restored completely. Most of them are now used as commercial spaces and restaurants.

The two highlights are without a doubt  the Imperial Hall with its beautifully painted ceiling and the Session Hall with a coffered ceiling. In the course of the restoration, more wall paintings were found under the layers of paint and plaster  - and in the commercial spaces old advertisments from the 1920ies and 30ies could be uncovered.

The whole flooring systems had to be reinforced in order to ensure the building's security and adapt it to its new functions. Therefore, steel beams resting on the existing brick structure support the composite flooring deck supplied by ArcelorMittal. A total of 8000 m2 of Cofrastra 40 and 2500 m2 of Cofrastra 70 were used for the reconstruction of the station's floors.

The 5 platforms were completely demolished and rebuilt according to modern standards. The old steel structure of the platform halls was repaired and restored and a new part was added, a new roof with skylights protects the passangers from weather influence. Escalators and elevators lead down to the central tunnel that connects the platform with the central hall.

New underground car park and re-arranged public square

Before the renovation works, the station's car park was situated on the paved square in front of the building. In course of the modernisation, a new underground car park was built that offers 217 safe parking spaces and can be accessed from the square and the nearby Pilsudski street.

The public square has been completely re-designed and is now entirely pedestrian: green islands and walkways offer space to breathe, the new urban furniture (many benches, bins and streetlamps) and two playful fountains bring life to the square, trees were planted to provide shade.

The old jewel of Poland's railway stations gleams in a new splendour and offers its passengers comfort and elegance in a historical environment brought back to life.

Project Information

  • Wroclaw
  • Poland
  • Architect:
    Wilhelm Grapow
  • 2010 - 2012
  • Client:
    PKP S.A.
  • General Contractor:
    BUDIMEX
  • Photographer:
    ©wroclawnowyglowny.pl & ArcelorMittal Construction Polska